Virtual Reality Training, voor sommige al jaren gebruikelijk!

Voordat Virtual Reality populair werd bij de consument, werd Virtual Reality al veel gebruikt in de professionele wereld als trainingstool. Vooral militair gezien heeft Virtual Reality veel toepassingen, omdat het een flexibele trainingsomgeving creëert, waar letterlijk alles mogelijk is. Daarnaast is er vanuit de medische wereld altijd veel aandacht geweest voor Virtual Reality training, omdat vooral chirurgen zeer veel moeten oefenen. Normaal gesproken wordt dat op poppen gedaan of in de snijzaal, maar deze trainingen zijn vaak niet realistisch genoeg. Virtual Reality training kan dan uitkomst bieden, zeker wanneer het gecombineerd wordt met fysieke terugkoppeling naar de chirurg toe.

Virtual Reality Training in het leger

Het Amerikaanse leger heeft op dit moment verschillende Virtual Reality training systemen al in gebruik. Het grote voordeel van Virtual Reality training is dat er snel en makkelijk kan worden getraind in allerlei verschillende scenario’s. Dit verkort de trainingstijd en zorgt ervoor dat er breder kan worden opgeleid in dezelfde tijd. Tijdens de opleiding wordt een geavanceerd trainingssysteem gebruikt met een Virtual Reality bril, een loopsysteem zodat bewogen kan worden en wapens die gekoppeld zijn aan het computersysteem. Hierdoor wordt alles wat de militairen in de virtual reality training doen bijgehouden: schieten, lopen, praten, maar ook hartslag. Het primaire doel van deze simulaties is om de samenwerking te oefenen en te testen. Omdat deze simulaties nooit perfecte schiet- of loopsimulaties zijn is het moeilijk om soldaten daarop te beoordelen, maar gaat het vooral om de communicatie en de denkprocessen.
virtual-reality-training-leger

Virtual Reality Training als vervanging van de snijtafel

Voor chirurgen is het belangrijk dat ze veel oefenen en ook blijven oefenen, zodat ze altijd hun snijvaardigheden aan blijven scherpen. Hier is Virtual Reality training een goede oplossing, omdat het chirurgen de mogelijkheid geeft om te trainen op verschillende scenario’s en ze kunnen snel wisselen tussen deze scenario’s. Dit is het terugkerende voordeel van Virtual Reality training: de trainingen kunnen elkaar snel afwisselen en verschillend zijn zonder veel moeite. Dit zorgt ervoor dat er meer training kan worden gedaan in een kortere tijd, met minder kosten. Zo wees een onderzoek uit dat chirurgen die geoefend hadden met Virtual Reality training tot 30% sneller waren in het uitvoeren van dezelfde handeling dan de chirurgen die conventionele oefenmethodes volgden. Deze Virtual Reality training systemen voor chirurgen combineren vaak een VR-bril met instrumenten die fysieke terugkoppeling geven: hierdoor weet de chirurg goed wat hij doet en voelt het realistischer aan.

En nu verder?

Virtual Reality training begint dus al steeds meer een goede vervanger te worden voor huidige trainingsmethoden en zal steeds meer gebruikt worden hiervoor. Zeker nu het realisme van VR-brillen en systemen toeneemt, zal ook de interesse vanuit andere industrieën toenemen. Denk aan trainingen voor de consument, gewoon thuis met een VR-bril op. Op afstand kan dan een professional meekijken en met u praten, terwijl u naar een computerbeeld van een volle zaal kijkt, zodat u spreken voor een grote groep kunt oefenen. En dat terwijl uw trainer u advies geeft. Virtual Reality is dus niet alleen geschikt voor games of films, maar functioneert ook uitstekend als een trainingsmethode voor de meest uiteenlopende trainingen, van militair tot chirurg en straks misschien wel voor u.

Zelfs eens VR proberen? Kijk dan eens in onze Webshop!