NextVR komt met Live Virtual Reality streams

Dat je met Virtual Reality op plekken kunt komen die je normaal gesproken nooit zou bereiken, dat wisten we al. Maar dat je ook live mee kunt kijken, dat is nieuw. NextVR is hier druk mee bezig en heeft er al verschillende tests op zitten. In januari zond NextVR voor het eerst live panoramisch 3d-beeld over een afstand van enkele honderden kilometers. Een medewerker van Engadget had de eer om het zonnige strand van Laguna Beach, Californië, mee te maken in Virtual Reality, terwijl hij zelf zich bevond in Michigan, met temperaturen rond de 0 graden. De technologie van NextVR werkt op dit moment alleen met een Gear VR, maar andere VR brillen worden in de toekomst ook ondersteund.

Het live uitzenden van een strand in Californië was natuurlijk vooral een technologisch hoogstandje, want de echte focus van NextVR ligt op het uitzenden van concerten, sportwedstrijden, sprekers en alles wat een beperkte hoeveelheid plaatsen heeft. In januari kon een beperkte groep testers al genieten van een NBA basketbal wedstrijd die opgenomen was en NextVR heeft naar eigen zeggen ook al een live uitzending getest van een NHL ijshockey wedstrijd. Deze technologie staat nog wel in de kinderschoenen, maar op het moment dat Virtual Reality headsets beschikbaar worden voor het grote publiek kan het wel eens heel snel gaan.
NextVR-GearVR

En nu verder met NextVR?

Want het live kunnen ervaren van grote events zonder dat je er zelf bij bent is natuurlijk uniek en kan Virtual Reality enorm helpen groeien. Want met welke andere technologie zit je zo dicht bij de actie? Bij de NHL wedstrijd had NextVR ook camera’s in het veld geplaatst, zodat je als het ware in de actie zat. Maar denk ook aan bijvoorbeeld het meemaken van concerten, zodat je altijd op de voorste rij staat. Als we echter naar de technologie kijken die NextVR gebruikt dan lijkt het erop dat de kwaliteit van het beeld nog aan de wensen te over laat. Omdat er een panoramisch beeld moet worden verstuurd en dat twee keer (voor ieder oog één), kost het verzenden van HD-film erg veel bandbreedte. Op dit moment lijkt NextVR er dan ook voor te kiezen om de kwaliteit laag te houden om te voorkomen dat het verzenden teveel bandbreedte kost. Met de opkomst van 4g en andere snelle netwerktechnieken lijkt dit echter een probleem dat zichzelf oplost en kunnen we gaan genieten van een live HD Virtual Reality voetbalwedstrijd of concert.