Mattel vernieuwt de View-Master voor een nieuwe generatie

Ken je de View-Master van vroeger nog? Dit was een speelgoedbril van Mattel waar ronde disks met dia’s ingestoken werden. Door deze dan te bekijken door de bril zag je dan een stereoscopisch beeld, omdat er naar je ogen twee verschillende beelden worden verstuurd. Dit werd veel verkocht als speelgoed sinds de jaren 60 en was een van de eerste kennismaking van het grote publiek met 3D. Anno 2015 introduceert Mattel een View-Master voor een nieuwe generatie: een Virtual Reality View-Master. Deze bril combineert de Cardboard technologie van Google met de iconische disks om een unieke Virtual Reality ervaring te leveren.

view-master-oldGoogle Cardboard

De basis voor deze bril is het platform van Google Cardboard. Dit is een open platform van Google dat gebruik maakt van een telefoon om een Virtual Reality omgeving te creëren. Google introduceerde deze techniek met een kartonnen bril genaamd de Google Cardboard, die je zelf in elkaar moet vouwen. Hier kan je dan een Smartphone in schuiven, die dan een Virtual Reality laat zien. Echter, omdat dit een open platform is, is het makkelijk aan te passen voor een andere bril of een andere toepassing.

De nieuwe View-Master

Dat is precies wat Mattel gedaan heeft. In samenwerking met Google heeft Mattel een VR-bril ontwikkelt waar een telefoon in wordt geschoven, die dan voor de Virtual Reality ervaring zorgt. Tot zo ver lijkt het verrassend veel op de kartonnen bril van Google of de Samsung Gear VR. Het bijzondere aan deze nieuwe View-Master bril is echter de samenwerking met de ronde schijven. Eigenlijk is de bril namelijk meer Augmented Reality dan Virtual Reality. De bril reageert op de schijven en genereert een computerbeeld wat over de schijf wordt gelegd. Door dus naar een schijf te kijken via de bril zie je een computerbeeld van bijvoorbeeld een dierentuin, of het zonnestelsel. Ook kun je via de oranje knop op de bril gebruiken om in te zoomen of meer te weten te komen over wat je ziet. Dit moet allemaal met deze disks gebeuren, maar hoe is nog niet helemaal duidelijk.

Wat we dus echt van de nieuwe View-Master moeten verwachten weten we niet: de bril bevindt zich nog in de prototype fase en niemand heeft de bril nog uit mogen testen. Hoe goed de ervaring zal zijn en hoe het precies werkt blijft dus nog even afwachten. Mattel zegt wel dat ze de bril voor kinderen hebben ontwikkeld en de prijs zal waarschijnlijk rond de 30 dollar zijn voor de bril zelf. Per schijf betaal je dan nog eens 15 dollar extra.