Geschiedenis van Virtual Reality tot de Oculus Rift van nu.

De geschiedenis van Virtual Reality

Als je dacht dat virtual reality stopt bij het visueel nabootsen van een wereld, dan zit je ernaast. Virtual Reality kan ook fysieke aanwezigheid simuleren in de werkelijke en virtuele wereld. Daarnaast heeft Virtual Reality de potentie om meerdere zintuig ervaringen te simuleren zoals voelen, ruiken, smaak etc.. Lees hier de geschiedenis van Virtual Reality.

Virtual Reality is een groot succes in verschillende branches o.a. op medisch, militair en op luchtvaart gebied. Hoewel het voor veel consumenten nieuw is, bestaat Virtual Reality al een tijdje. Meer dan een eeuw geleden heeft de eerste vorm van virtual reality zich al voorgedaan, dit was zo rond 1860. Toen begon men met het maken van panoramische muurschilderingen. Bedenk wel dat het nog verre weg was, van onze huidige voorstelling van Virtual Reality. Maar goed, dat waren wel de eerste ontwikkelingen.

geschiedenis van Virtual Reality - Panoramische muurschildering
Panoramische muurschildering

De eerste simulatoren werden in de jaren 20 ontwikkeld voor ruimtevaartuigen en vormde daarmee en belangrijke ontwikkeling in de geschiedenis van Virtual Reality. In de 60er jaren had men de echte eerste visuele simulator gebouwd. Deze werd gebruikt voor de Amerikaanse luchtmacht en was ontwikkeld door Thomas A. Furness III.

Het eerste virtual reality bril systeem werd in de jaren 30 ontwikkeld en heette “Pygmalion’s Spectacles”. De bril was bedoeld om holografische afbeeldingen op te nemen van fictieve scenario’s, waarbij gevoel en reuk was opgenomen. De “Sensorama” was in 1962 pas het vervolg op de Pygmalion bril. Deze bril was ontwikkeld door Morton Heilig. Morton had een visie om iets te ontwikkelen waarbij hij alle zintuigen kon gebruiken, waarmee hij de gebruiker echt het gevoel kreeg in een andere wereld te zitten. Voor dit prototype maakt hij 5 verschillende films waarin hij verschillende zintuigen terug liet komen.

De Geschiedenis van Virtual Reality gaat verder eind jaren 60 toen de eerste Head Mounted Display Virtual Reality System (HMD VR System) kwam. Dit display systeem was ontwikkeld door Ivan Sutherland en zijn student Bob Sproull. De gebruikers interface was erg primitief, maar het was de eerste in zijn soort. Door het enorme gewicht van het scherm moest het system worden opgehangen aan het plafond.

De Aspen Movie Map eind jaren 70 was eigenlijk de eerste ruwe simulatie van de werkelijkheid. De gebruiker kon kiezen uit 3 verschillende modi: winter, zomer en polygons. De winter en zomer setting waren gebaseerd op foto’s, de Polygon modus was gebasseerd om 3D model. Het duurde nog tot midden jaren tachtig voordat Virtual Reality ook bekend werd voor de mainstream en uiteindelijk in de jaren negentig had NASA een system ontwikkeld waarmee men realtime robot besturingen konden nabootsen in Virtual Reality.

geschiedenis van Virtual Reality - Virtuality SD machine
Virtual Reality gaming machine

Virtual Reality gaming kwam niet van de grond totdat het spelsysteem “Virtuality” werd gelanceerd door de Virtuality Group. Virtuality zorgde voor een enorme sprong in de rijke geschiedenis van Virtual Reality. Het werd een groots succes werd in 17 landen verkocht en meer dan 42 miljoen keer gespeeld. In 1995 ging ook Nintendo zich ermee bemoeien in introduceerde “Virtual Boy”. Eind jaren negentig kwamen er meer en meer systemen op de markt zoals Cybermaxx, VFX-1 en iGlasses,

Tegenwoordig neemt het interactief gamen een vogelvlucht en zijn grote giganten zoals Microsoft, Playstation en Nintendo druk bezig met het ontwikkelen van “track & send motion input” gaming consoles. Maar op het gebied van Virtual Reality neemt Oculus toch wel de leiding. De Oculus Rift is de allernieuwste VR HMD met een kijkhoek van 110┬║, head tracking ori├źntatie, USB interface en een resolutie van 1080P. Inmiddels heeft Sony zich ook gemeld in de strijd om Virtual Reality. Het prototype van Sony heet Morpheus.

Het is eigenlijk niet meer dan een kwestie van tijd voordat Virtual Reality zijn definitieve intrede doet in de maatschappij. De geschiedenis van Virtual Reality wordt groter en groter. Heb je nog nooit Virtual Reality ervaren of wil je op een betaalbare manier in het bezit komen van een virtual reality bril? Kijk dan eens even in onze Virtual Reality Shop!