Feelreal: op weg naar de toekomst in Virtual Reality?

Feelreal denkt een nieuwe niche markt te hebben gevonden voor Virtual Reality. Het is misschien wel het ultieme doel van veel Virtual Reality fans: een complete ervaring voor alle zintuigen. Niet alleen een 360 graden beeld en surround geluid, maar ook ervaring zoals geur en warmte of kou. Het is een idee wat in verschillende Science Fiction films bekend staat als Smellovision en volgens Feelreal is het nu ook echt mogelijk. Feelreal heeft een masker ontwikkeld, wat onder verschillende Virtual Reality brillen kan worden gehangen en dan voor het gezicht hangt. Op die manier kan de Feelreal allerlei ervaringen bieden door middel van een vibrator, een geur generator, warmtebronnen, wind en watermist.

Het Feelreal masker hangt onder een Virtual Reality bril en wordt aangestuurd via een Bluetooth verbinding. In combinatie met de software die Feelreal aanlevert kan de bril worden bestuurd, zodat er bijvoorbeeld koude wind kan worden geblazen tijdens een film. Daarnaast is er ook een software ontwikkeling kit voor ontwikkelaars, zodat ook ontwikkelaars het masker kunnen gebruiken in hun games. En natuurlijk is het dan ook een kleine stap naar films die worden uitgebracht met Smellovision, zodat men helemaal wordt onder gedompeld in de film, bijna letterlijk dus.
Feel-Real-Mask-Smellovision

De Feelreal is eigenlijk te echt

Hoe goed het Feelreal masker werkt dat blijft natuurlijk een vraag. Op het GDC had Feelreal al een kleine demo, waar verschillende journalisten al het Feelreal masker hebben mogen uitproberen. En waar iedereen het over eens lijkt te zijn dat effect indrukwekkend is, maar dat het erg wennen is. Het is geen natuurlijke ervaring, voornamelijk omdat het hoofd nog steeds in een zware Virtual Reality bril zit. Daarnaast zijn sommige ervaringen, zoals een warme wind, niet erg plezierig om mee te maken. Dat maakt sommige ervaring een stuk minder geschikt dan andere. Wat zou de gebruiker moeten voelen met een Zombie-game? Jammer genoeg vallen veel van de ervaringen die de Feelreal kan genereren hieronder, zodat als de Feelreal veel wordt gebruikt de gebruiker er eigenlijk alleen maar last van zou hebben. Wie wil er nou 10 minuten lang in de hitte zitten als je toevallig vast zit met je game in de woestijn? Feelreal lijkt voor deze situaties net iets te onplezierig en dat maakt de Feelreal eigenlijk niet meer dan een gimmick. Het is leuk om even een fris windje te voelen, of water druppels, maar dan is de lol er wel weer van af.

In de zomer moet het Feelreal masker uitkomen en er is nu al de mogelijkheid een pre-order te plaatsen voor $249.99. Dit is dan wel de ontwikkelaars versie, de consumenten versie laat nog even op zich wachten. Deze zou dan uit moeten komen met 7 geuren: Oceaan, Jungle, Vuur, Gras, ‘Powder’, Bloemen en Metaal. En nee, niemand weet wat ‘Powder’ inhoudt. Feelreal zet met dit masker de eerste stap naar een complete ervaring. Maar of dit masker de juiste weg inslaat, dat is nog maar wachten.