Augmented Reality versus Virtual Reality

Augmented Reality

Augmented Reality is bij de meeste mensen bekend geworden door Google glass. De technische ontwikkelingen van de laatste tien jaar lijken wel op een sneltrein te hebben gestaan. De ene innovatie na de andere. Augmented Reality is ook zo’n innovatie, net als Virtual Reality. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen Augmented Reality en Virtual Reality?

In het vorige artikel schreven we over de geschiedenis van Virtual Reality. Waarom de Virtual Boy van Nintendo faalde. Sindsdien heeft Nintendo Virtual Reality verbannen. Maar vernieuwde technieken zorgen ervoor dat Virtual Reality en Augmented Reality weer een comeback maken. Augmented heeft mogelijk wat meer commercieel potentieel dan Virtual Reality.

Wat is Augmented Reality?

Augmented Reality is eigenlijk een mix van Virtual Reality en de werkelijkheid. Bij Augmented Reality worden Virtuele objecten geprojecteerd op de werkelijkheid. De onderstaande afbeelding verduidelijkt hoe Augmented Reality werkt.

Augmented-RealityOp de afbeelding is duidelijk te zien dat de tablet het bureau projecteert op het camerabeeld van het kantoor.

Hoe virtual reality werkt wordt beschreven in de dit artikel: Wat is Virtual Reality en Hoe werkt het?

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen Augmented Reality en Virtual Reality?

Zowel bij Augmented Reality als bij Virtual Reality is het doel om de gebruiker onder te dompelen in een wereld welke eigenlijk niet bestaat, maar wel werkelijk lijkt. Met Augmented Reality blijft de link met de werkelijke wereld bestaan. Bij Virtual Reality is men helemaal afgesloten van de werkelijkheid. Bij technologieën zullen hun eigen markt vinden. Voor Virtual Reality zal dit meer in de hoek van gaming, en social networking zijn. Augmented Reality zal meer te vinden zijn bij interactieve informatie verwerking en communicatie.

Magic Leap

Magic Leap is een geheimzinnig bedrijf van Google wat zich bezig houdt met ontwikkeling van Augmented Reality. Google wil niet aan publiek kenbaar maken wie er werken bij Magic Leap, Wat ze exact doen en wat de plannen zijn. Wel claimen ze de wereld te gaan veranderen op het gebied van Augmented Reality. CEO Rony Abovitz deed onlangs deze uitspraak: “what we believe will be the most natural and human-friendly wearable computing interface in the world” NewsyTech deed een korte analyse:

Welke technologie zal nu echt succesvol worden?

Beide technologieën hebben een vogelvlucht genomen in de afgelopen maanden. De Google Glass heeft Augmented Reality echt op de kaart gezet, en Oculus heeft met de Oculus Rift Virtual Reality weer tot leven gewekt. Wij zijn van mening dat beide technologieën over enkele jaren tot het dagelijkse leven horen. Van even interactief in de supermarkt je product controleren tot een complete virtuele discotheek waar mensen over heel de wereld ontmoet. Het is niet de vraag of, maar wanneer wanneer dit gaat gebeuren. Nog niet in het bezit van een Virtual Reality bril? Kijk snel eens in onze Virtual Reality Shop!